In Zuid-Duitsland liggen de kansen voor Nederlanders voor het oprapen, stelt Roger Roumans van Avanti. Maar Nederlandse bedrijven hebben na de handelsreis van Koning Willem-Alexander naar Zuid-Duitsland het laten afweten.

Roumans sprak met Duitslandnieuws.nl voor de rubriek Kaaskoppen, waarin ondernemende Nederlanders en Duitsers hun ervaringen over de handelsrelatie delen. De Nederlandse ondernemer is vestigingsmanager bij Avanti, een bureau dat bemiddelt in medisch personeel voor heel Duitsland.

Duitsland kampt met een tekort aan medisch personeel. Hoe groot is het probleem?

Roumans: “Gigantisch. Het is zo erg dat ziekenhuizen operatiekamers moeten sluiten omdat er simpelweg te weinig personeel is. Daardoor blijven zes tot tien bedden leeg. Dat kost een ziekenhuis al snel 40.000 tot 60.000 euro per dag. Tel daar de misgelopen ‘omzet’ bij op die ze met operaties hadden kunnen ophalen, dan kom je al snel op een bedrag van 100.000 euro uit.”

Waar komt dat probleem vandaan?

"De Duitse gezondheidszorg is lang bepaald door de kerken en hadden nooit een lobby om voor zichzelf op te komen. Daardoor zijn de lonen en het ook het aanzien voor verpleegkundigen lager dan wanneer je dat vergelijkt met Nederland. Het had te lang het imago van liefdadigheidswerk waar je geen normaal loon mag eisen omdat je het werk doet uit goedheid. Sommigen schaamden zich zelfs voor hun baan in de gezondheidszorg."

"Een verpleegkundige met tien jaar ervaring verdient hier al snel minder dan de caissière bij de Aldi. Wie wil dan nog in een ziekenhuis werken? Alleen universiteitsziekenhuizen konden door eigen opleiding vaak voldoende mensen vinden."

Hoe kan jij dan wel geschikt personeel vinden?

"Deels door een hoger loon en betere arbeidsvoorwaarden te bieden. Je mag bij ons een Audi A1 of A3 rijden. Dat trekt mensen, de afgelopen 7 jaar zijn we gegroeid van nul naar duizend medewerkers. Van gewone verpleegkundigen tot artsen. Omdat wij niet op de massa inspelen, hebben we echt een reputatie opgebouwd."

En die mensen vind je in Duitsland?

"Nee, ook in landen als Spanje en Italië waar veel jonge, goed opgeleide mensen zonder werk zitten. Wij verzorgen ter plekke cursussen Duits, regelen de papierwinkel met het erkennen van de diploma’s en zorgen dat ze geleidelijk wennen aan het Duitse systeem."

"We laten ze vaak eerst beginnen in een verpleegtehuis waar het tempo wat lager ligt, later kunnen ze terecht in hun eigen specialisme. Het gaat hier vaak om mensen die geen spaargeld meer hebben, dus we regelen ook hun huisvesting. Je moet ze niet in het diepe gooien."

Is het voor Nederlanders interessant om in de Duitse medische wereld te werken?

"Zeker. In de Nederlandse gezondheidszorg is veel bezuinigd, dus hebben we nu ook Nederlanders voor ons aan het werk. Vooral intensivecareverpleegkundigen."

Hoe ben je in Duitsland verzeild geraakt?

"Ik heb in het verleden grote uitzendorganisaties geholpen de stap naar Duitsland te maken. Tussendoor heb ik drie jaar in Florida gewerkt, maar ik begon Duitsland te missen. Toen ben ik teruggekomen naar Duitsland en ben daar mijn eigen arbeidsbemiddelingsbureau begonnen. Dat ging zo goed, daar had ik snel extra mensen bij nodig."

"Inmiddels ben ik opgegaan in de organisatie van Avanti. We zijn gegroeid naar tien vestigingen in heel Duitsland. Voor mijn werk heb ik in Hamburg, Berlijn, Keulen en Dresden gewoond. Nu dus Stuttgart, ik hou van de diversiteit in Duitsland. Elke stad is weer anders."

Hoe is Stuttgart?

"Het is hier Schwabenland hè, een echte dorpsmentaliteit. Heel knus, heel lief. Maar ook lastig om tussen te komen. Maar als je daar doorheen bent, dan heb je ook hele trouwe vrienden."

Hoe is het als Nederlander om leiding te geven aan een Duits team?

"Mijn eigen team is dus ook een erg vlakke organisatie. Dat moest ik afdwingen. Ze zeiden misschien wel ‘Roger’, maar in hun hoofd was ik nog ‘Der Chef‘. Ik begon een meeting met een aantal voorstellen die ik wilde bespreken, en zij voerden ze uit alsof het opdrachten betrof. Ik moest echt door die beveelstructuur heen prikken."

Hoe deed je dat?

"Veel vertrouwen schenken. Een Duitser neemt uit zichzelf geen besluit. Die zegt: dat is niet mijn Zuständigkeitsgebiet, of daar is een Sonderbeauftragter voor nodig, iemand met een vrijbrief. Ik heb toen duidelijk gemaakt ze op mijn verantwoordelijkheid beslissingen mochten nemen. De fouten mochten ze op mij afschuiven en dan moet je daar ook voor staan. Toen is het in beweging gekomen."

Vonden ze dat niet raar?

"Voor Duitsers zijn Nederlanders ontzettend ondernemend. Nederlanders werken het liefst een beetje buiten hun kader, of veranderen een beetje de spelregels. Duitse bedrijven werken zo traag omdat niemand durft te beslissen. Iedereen blijft binnen zijn taakomschrijving, de chef denkt voor je. Hij vertelt je wie je moet bellen en neemt op basis daarvan de volgende ochtend een beslissing. Ik wil geen bevelen geven. Bij mij krijg je een einddoel. Hoe je daar komt mag je zelf bepalen."

Je hoort vaak dat Nederlanders de weg onvoldoende kennen in Zuid-Duitsland, klopt dat?

"Helemaal. Nederlanders komen niet verder dan Noordrijn-Westfalen. Terwijl hier in het zuiden het geld ligt. Hier zijn de opdrachten, hier zijn de banen. Als je rond Stuttgart een rondje in de omgeving maakt en een dorpje binnenrijdt, dan staat daar weer zo’n wereldbedrijf met een miljoenenomzet."

Daar doen we te weinig mee?

"Twee jaar geleden kwam de Koning hier op handelsreis. Een prachtig bezoek, heel goed voor het Nederlandse imago. Maar daar gebeurt vervolgens niets mee. Nederlandse bedrijven laten niets meer van zich horen, ze laten het afweten. Terwijl Nederlanders zoveel zouden kunnen betekenen hier. Echt, wie wil mag me bellen."

Is het zo makkelijk?

"Het is natuurlijk wel lastig om binnen te komen. Daarom zit ik ook in Stuttgart. Ik kan vanuit hier zakendoen in Hamburg, andersom gaat niet. Ze moeten je neus kennen en daar moet jij tijd in investeren. Als je als bedrijf hier iets wilt, stuur je niet je manager of je verkoopdirecteur. Nee, als grote baas moet je zelf komen. Niet dagelijks, het hoeft maar een paar dagen per maand. Als je volhoudt, liggen hier hele mooie kansen."

Kaaskoppen is een wekelijkse serie op Duitslandnieuws.nl. Nieuwsgierig naar de verhalen van Nederlandse ondernemers actief in Duitsland? Meld je nu aan voor de Duitslanddag van de Duits-Nederlandse Handelskamer op 23 september.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl